BAMDADZAGROSONLINE.IR
کد خبر : 141577
دوشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۰ ، 19:22

علی اهوازی یکی از مفاخر ایران و جهان به شمار می‌آید که کتابش را ساختارمند‌تر از الحاوی رازی و کاربردی‌تر از قانون ابو علی سینا دانسته‌اند.

به گزارش بامداد زاگرس آنلاین وبه نقل از خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان؛ علی اهوازی یکی از مفاخر ایران و جهان به شمار می‌آید که کتابش را ساختارمند‌تر از الحاوی رازی و کاربردی‌تر از قانون ابو علی سینا دانسته‌اند.

شناخت مفاخر علمی فرهنگی و هنری یک ملت و تلاش برای الگوسازی آن‌ها تا حد قابل توجهی در اعتلای هویت فردی، اجتماعی و ملی آن ملت موثر خواهد بود. مرور و خواندن زندگی مفاخر تاریخی کشور، پیوند نسل جوان را با افتخارات گذشته تاریخی به همراه دارد  و حس افتخار ملی در آن ها ایجاد و تقویت می کند .
 
 
یکی از این مفاخر علی بن عباس مجوسی اهوازی است، پزشک ایرانی و خوزستانی که خدمات شایسته‌ای به طب اسلامی و طب جهان ارائه کرده است.زرگترین اثر وی کتاب کامل‌الصناعه یا طب مَلِکی است.
 
به باور پژوهشگران علی اهوازی پس از رازی و پیش از ابوعلی سینا یکی دیگر از ستاره‌های درخشان پزشکی ایران و جهان به شمار می‌آید که کتابش را ساختارمند‌تر از الحاوی رازی و کاربردی‌تر از قانون ابو علی سینا دانسته‌اند.
 
 
دانشمند کمتر شناخته شده‌ای که اهالی خوزستان هم سزاوارانه اورا نمی‌شناسند.علی اهوازی ، طبیبی حاذق اما گمنام
 
 
اشکان زارعی ، کارشناس و پژوهشگر تاریخ درباره او می‌گوید: یکی از پزشکان نامدار وکارساز سده چهارم هجری بی‌گمان علی پسر عباس مجوسی اهوازی است.وی بیان داشت: اگرچه علی و پدرش مسلمان بودند، اما چون خاندانش کیش زرتشتی داشتند او را مجوسی می‌خواندند.
 
 
وی افزود: اگر چه درباره زادگاه این پزشک خوزی نگرش یکسانی نیست و از ارجان و اهواز نام برده می‌شود، اما همه رخدادنگاران و گزارش‌های تاریخی اهواز را در این زمینه برجسته‌تر می‌دانند.
 
به گفته وی، علی٬ پزشکی را پیش ابوماهر پارسی آموخت و توانست به دلیل دانش و توانمندی‌هایی که داشت پزشک ویژه‌ی عضدالدوله فنا خسرو بزرگترین امیر آل‌بویه گردیده ، در بیمارستان عضدی شیراز و بغداد کار کند.
 
زارعی با بیان این که کامل‌الصناعه یا طب ملکی، شناخته شده‌ترین کتاب علی مجوسی اهوازی است گفت: اهوازی در این کتاب چگونگی برخورد با بیماران ،  اندام‌شناسی ،  آسیب‌های روانی و کالبد‌شناسی را در بیست فصل بررسی کرده است؛ که ۱۰ فصل اول آن  مقدمات نظری و ۱۰ فصل دیگر بر جنبه‌های عملی پزشکی تأکید دارند.
 
کتاب ملکی موضوعات مختلفی مانند آناتومی ، فیزیولوژی، بیماری‌های روانی و علوم اعصاب را پوشش می‌دهد. او همچنین بر اخلاق در پزشکی و رابطه سالم بین پزشک و بیمار تأکید دارد.
 
این پژوهشگر تاریخ خاطر نشان کرد: علی اهوازی پس از زکریای رازی و پیش از پورسینا می‌زیسته تا روزگار خود پزشکی پیشرو بوده است، زیرا افزون بر نگاه نظری٬ به شیوه‌ی عملی هم پیشنهاد درمان را در کتاب خود داده است.
 
 
وی افزود: اهوازی برای نخستین بار به درد‌های روانی مانند افسردگی ،  فراموش‌کاری ،  روان‌پریشی پرداخت.
 
هم‌چنین راه درمان آبله را پیدا کرده ، از بیماری مننژیت و عروق‌شعریه (مویرگ‌های آلت تناسلی مردان) سخن گفت.علی اهوازی ، طبیبی حاذق اما گمنام
 
 
وی درباره شهرت این پزشک ایرانی گفت: دانش این پزشک خوزستانی  آن‌چنان از سوی فرنگیان ستایش شده که به وی فرنام (لقب) هالی عباس «HalyAbas» داده‌اند و کتابش نزدیک به ۵۰۰ سال در اروپا آموزش داده می‌شد.
 
 
زارعی اضافه کرد: کتاب اهوازی در سال۱۰۸۷ میلادی به دست «کنستانتین آفریقایی» ٬ در سال ۱۱۲۷ از سوی «استفان‌انتاکیه‌ای» به زبان لاتین و در سال ۱۹۰۳ میلادی به فرانسه برگردان شده است.
 
 
وی در پایان یادآور شد : روش علمی مورد استفاده او در مورد پدیده‌های طبیعی در کتاب ملکی شباهت زیادی به روش امروزی مورد استفاده در تحقیقات پزشکی دارد.
از تاریخ درگذشت علی اهوازی مجوسی و شرح حال وی تفصیلی در دست نیست همین قدر می‌دانیم که تا سال ۳۸۳ ه‍. ق زنده بوده‌است.
 
 
 
 
بایسته است دست‌اندرکاران شهر اهواز و خوزستان از شورای شهر٬ شهرداری و دانشگاه علوم‌پزشکی گرفته تا آموزش وپرورش٬ ارشاد اسلامی و اداره کل میراث فرهنگی به خجستگی یکم شهریور و روز ملی پزشک در پاسداشت و شناساندن این پزشک حاذق ایرانی و خوزستانی گام‌های موثری بردارند.
 
 
 
گزارش- زهرا کیانی

نظرتان را درباره این مطلب بنویسید !

ارسال دیدگاه
ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار
ساخت جاده میانبر مسجدسلیمان- الیگودرز به کجا کشید؟

ساخت جاده میانبر مسجدسلیمان- الیگودرز به کجا کشید؟

ساخت جاده الیگودرز به خوزستان از طریق مسجدسلیمان، ...
مهران رضایی که بود؟

مهران رضایی که بود؟

در چند روز گذشته مسجد سلیمان یکی از بهترین ...