به گزارش بامداد زاگرس آنلاین و به نقل از هوژ خبر: دومین جشنواره شکرانه برداشت زعفران ( جشنواره زعفران ) شهرستان دزپارت استان خوزستان ، به میزبانی فرمانداری شهرستان دزپارت ، ادارهکل امور روستایی و شوراهای استانداری خوزستان، اداره میراث فرهنگی صنایعدستی گردشگری و سازمان جهادکشاورزی ، با حمایت پست بانک استان، شرکت شهرکهای صنعتی و سازمان جهاد کشاورزی ، در تاریخ دوشنبه ( ۱۳ آذر ماه ۱۴۰۲ ) ، در محل کاروانسرای صفوی شهر دهدز ، شهرستان دزپارت ، برگزار میشود .
اشکان مرادی معاون سرمایه گذاری و اشتغال روستایی با توجه به اهمیت خوزستان در زمینه سطح کشت گیاهان دارویی گفت: استان خوزستان با دارا بودن ۴ اقلیم متفاوت آب و هوایی، بیش از۵۰ گونه گیاه دارویی با ارزش صادراتی و بیش از۳۰ گونه مهم قابل کشت و توسعه را داردکه علاوه بر ایجاد اشتغال مستقیم، استفاده مطلوب تر از آب و خاک، تامین نیازهای داخلی استان و بازار کشور و صادرات و در نتیجه ارزآوری سهم بسزایی را می تواند در رونق بخش کشاورزی استان به همراه داشته باشد.
وی یادآوری کرد: اقلیم شمال خوزستان با میانگین ۷۱۰ متر ارتفاع از سطح دریا و نوع آب و هوای معتدل و بافت خاک و میانگین ۵۸۰ میلیمتر بارندگی به صورت متوسط سالیانه و درجه حرارت ۵- تا ۴۸ درجه سانتیگراد و اراضی مرغوب کوهپایه ای، شرایط مطلوبی جهت ایجاد مزارع بزرگ کشت گیاهان دارویی را دارد و این امکان را به کشاورزان میدهد که حداکثر محصولات را برداشت نمایند.
مرادی یادآور شد: مهمترین شهرستانهای تولید کننده گیاهان دارویی استان، شهرستان های دزپارت، ایذه، دزفول، باغملک، اندیکا و… محسوب میشوند.
با کشف استعداد کشت “طلای سرخ” یا همان “زعفران” در شمال خوزستان و بازگشت مجدد آن به زادگاهش و به عنوان یک گیاه دارویی پر طرفدار، ارزشمند و صادراتی که طی چند سال گذشته به خصوص در شهرستان های دزپارت و ایذه به واسطه خاک حاصلخیز و بارش مناسب و با توجه به ارزش اقتصادی، عملکرد خوب و استقبال کشاورزان و همخوانی شرایط مطلوب اقلیمی، به شیوه سنتی و دیم در بیش از ۲۰ هکتار اراضی به زیر کشت رفته و همچنان سطح زیر کشت این محصول در حال افزایش است و به طور میانگین از سطح هر هکتار مزرعه زعفران ۶ کیلوگرم محصول برداشت و پیش بینی می شود در مجموع حدود۱۴۰ تا۲۰۰کیلوگرم زعفران درجه یک سوپر نگین در استان برداشت شود و قابلیت و استعداد کشت زعفران در این منطقه از خاک زرخیز استان کمنظیر و محصول تولیدی دارای رنگ، عطر، طعم و کیفیتی قابل رقابت با برندهای معتبر در حال فروش در کشور بوده و تا سطح بیش از ۲۰۰ هکتار هم توان توسعه و افزایش مساحت زیر کشت را دارد و این ظرفیت و پتانسیل بلقوه مزایای بسیاری از جمله: نجات و حفظ اراضی شیب دار جنگلی زاگرس از چرای بی رویه و شخم های غیر اصولی و کشت دیم بدون توجیه اقتصادی، نیاز آبی کم و دیم بودن زعفران با توجه به تغییرات اقلیمی، اشتغال و مشارکت اعضای خانوارهای روستایی و خصوصا زنان روستایی در کشت، تولید و بسته بندی محصول، تنوع درآمد و بهبود معیشت و تغییر الگوی کشت روستاییان، رونق گردشگری و خصوصا گردشگری کشاورزی و روستایی، ظرفیت احداث صنایع تبدیلی و فرآوری، ارزآوری و صادرات محور بودن محصول و نزدیکی و تقاضای بازار کشورهای حوزه خلیج فارس، بهره برداری طولانی و قیمت به روز و کاشت-داشت-برداشت آسان و عدم نیاز به ماشین آلات و ادوات خاص، نگهداری بدون نیاز به انبار و سردخانه و امکان کاشت در اراضی کوچک که کشت سایر محصولات به علت نداشتن صرفه اقتصادی مقدور نیست و عدم همزمانی برداشت محصول با سایر محصولات کشاورزی و در فصل بیکاری کشاورزان از دیگر مزیت های ویژه زعفران است.
با توجه به مزیت های فراوان و صرفه اقتصادی و اثرات تغییرات اقلیمی گسترده در شمال خوزستان، زعفران بهترین گزینه جهت جایگزینی و تغییر الگوی کشت است که نیازمند مطالعات بیشتر و برگزاری دوره های ترویجی کشاورزی، توزیع رایگان پیاز زعفران، اعطاء تسهیلات ارزان قیمت و بازپرداخت طولانی به متقاضیان کشت، ایجاد صنایع فرآوری و خشک کردن و بسته بندی و برندسازی و اسانس گیری، بازاریابی فعال و بینالمللی، جذب سرمایه گذاران و از همه مهم تر برگزاری جشنواره تخصصی زعفران و ایجاد غرفه های فروش همراه با تبلیغات فراگیر درون و برون استانی که در آینده ی نزدیک شمال استان خوزستان به عنوان یکی از قطب های تولید محصول استراتژیک زعفران در کشور شناخته و مزیت های فراوان آن زمینه سازی توسعه پایدار روستایی را در این مناطق فراهم آورد.
نظرتان را درباره این مطلب بنویسید !
ارسال دیدگاه