بامداد زاگرس آنلاین -نسترن ورناصری:اختلال بیش فعالی یا ADHD یک اختلال رشدی - رفتاری است که معمولا فرد توانایی دقت و تمرکز بر روی یک موضوع را ندارد ، یادگیری فرد کُند است و از فعالیت بدنی غیرمعمول و بسیار بالایی برخوردار است .
این اختلال با فقدان توجه ،فعالیت بیش از حد ، رفتارهای تکانشی یا ترکیبی از این موارد همراه است .هر فردی با شک ADHD باید به دقت تحت نظر یک پزشک معاینه گردد .بسیاری از این افراد یک یا چند اختلال رفتاری دیگری نیز دارند همچنین ممکن است یک مشکل روانی مانند افسردگی یا اختلال دوقطبی داشته باشند .
بیش فعالی شایعترین اختلال رفتاری در سنین کودکی و بلوغ است .3٪ تا 5٪ کودکان قبل از 7 سالگی به آن مبتلا می شوند این عارضه بیشتر در دوران ابتدایی مدرسه برای کودکان و در هنگام بلوغ رخ می دهد .با افزایش سن بسیاری از بیماران بهتر می شوند در نظر گرفتن این نکته می تواند حائز اهمیت باشد که بیش فعالی درمان نشده خطرناک است .تحقیقات نشان داده است که 25 تا 40 درصد زندانیان به طور میانگین به این اختلال مبتلا هستند .
گمان میرود که بیش فعالی جزو گروه بیماران چندعاملی با ریشه ژنتیکی و در ارتباط با محیط باشد ، عامل ژنتیکی این عارضه بیشتر در پدران کودکانی که دچار بیش فعالی هستند وجود دارد اما عامل محیطی نیز بر افزایش شدت این عارضه بسیار موثر هستند این اختلال به میزان سه تا پنج برابر در پسران نسبت به دختران شایع تر است .
تحقیقات نشان می دهد که 25٪ خانواده هایی که یک عضو بیش فعال دارند فرزند بعدی نیز بیش فعال خواهد بود همچنین ثابت شده است که اگر یکی از دوقلوها به بیش فعالی مبتلا باشد 82٪ احتمال ابتلای قُل دیگر نیز وجود دارد .
یکی از مهمترین مواردی که باید به آن توجه شود این است که خستگی علائم بیش فعالی را بیشتر می کند از أین رو والدین این کودکان باید حتما برنامه ای برای تنظیم خواب این کودکان داشته باشند و آن ها را از تماشای افراطی تلویزیون و بازی زیاد با کامپیوتر منع کنند .
اگر در دوران نوزادی یعنی چهار هفته ی اول تولد، کودک با مشکل تغذیه یا بهداشتی و روانی ، مواجه باشد یا اگر در دوران بارداری مادر سیگار یا الکل مصرف کند، این کودکان بیشتر در معرض خطر بیش فعالی قرار دارند .
تحقیقات فراوانی نشان داده اند که هسته ی اصلی مشکل این افراد نقص در نگهداری توجه بر کنترل تکانه ها و نوسان برانگیختگی است تا فعالیت بیش از حد .
بیش فعال ها همچنین در برنامه ریزی نیز مشکل دارند ، عمده مشکلات آن ها شامل اولویت بندی ، حل کردن مسائل ، مدیریت زمان ، و پایان دادن به کارهایی است که شروع کرده اند همچنین بیش فعال ها پنج برابر افراد عادی استعداد چاقی دارند .
آزمون تشخیص ADHD : تشخیص این اختلال توسط متخصص و به کمک مصاحبه تشخیص داده می شود روش درمان این بیماری می تواند روان درمانی یا دارویی باشد درمان دارویی بیش فعالی بر اساس داروهای محرک عصبی و غیرعصبی استوار است . درمان های غیردارویی عبارتند از کاردرمانی و گفتاردرمانی و درمان شناختی رفتاری ، خانواده درمانی ، مداخله در مدرسه ، آموزش مهارت های اجتماعی
کودک مبتلا به این اختلال در محدوده ی قوانین بهترین عملکرد را دارند ، برای هر روز از قبل برنامه ریزی کنید و این برنامه را جایی آویزان کنید که کودک بتواند آن را ببیند .
گام هایی برای کاهش علائم این اختلال ها :
صبحانه بخورید ( گرسنگی و افت و افزایش قندخون منجر به افزایش بیش فعالی می شود )
نفس عمیق بکشید ( یوگا و مدیتیشن بسیار مناسب است )
قدم زدن ، موسیقی های آرام گوش کنید ، و خودتان را آرام نگه دارید .
منابع :
wikipedia
Health line
Mental Health
Very well mind
نظرتان را درباره این مطلب بنویسید !
ارسال دیدگاه