چهارمحال و بختیاری با داشتن ویژگیهایی منحصر بهفرد از جمله ارتفاع بالا از سطح دریا و طبیعت بکر، میتواند در توسعه صنعت گردشگری پیشگام باشد، اما آیا مسئولان این حوزه آنگونه که باید فعالان حوزه گردشگری در استان را حمایت میکنند؟ باید برای صنعت گردشگری ارزش قائل شد، قطعا با بها دادن به صنایع دستی و امکانات هرچند محدود در یک منطقه، احیای مجدد آن امکانات و ایجاد اشتیاق در ساکنان هر منطقه برای کمک به توسعه گردشگری، میتوان به حل مشکلات امیدوار بود.
بارها و بارها از افرادی که به کشورهای خارجی سفر داشتهاند شنیدهایم که از ظرفیتهای کوچک موجود در طبیعت، به بهترین نحو ممکن استفاده میشود و گردشگران زیادی را برای دیدن جاذبههای تفریحی و توریستی آن کشور میکشاند، اما در کشور ایران و باوجود ظرفیتهای غنی فرهنگی و طبیعی، اما صنعت گردشگری در حالت خاموشی بهسر میبرد.
بر همین اساس، خبرنگار ایسنا با دو تن از افراد موفق در صنعت گردشگری چهارمحال و بختیاری همراه شده است، تا واقعیت را از زبان این افراد برای مخاطبان بیان کند.
نباید وابسته به سیستمهای دولتی برای راهاندازی کسب و کار گردشگری باشیم
قربانی- مدیر اقامتگاه بومگردی در شهر هفشجان با بیان اینکه برای برپایی این مجموعه توریستی یک بنای قدیمی ۱۰۰ ساله نوسازی شده است، اظهار کرد: این بنای قدیمی در ابتدا تملک و در پایان در سال ۹۴، مورد بازسازی قرار گرفت، کل فضای مجموعه یک و نیم هکتار است و بنده برای ساخت این مجموعه از هزینه شخصی استفاده کردهام.
وی در خصوص هدف خود برای راهاندازی این مجموعه گردشگری و اقامتگاه بومگردی، تصریح کرد: طبیعت چهارمحال و بختیاری و همچنین زیباییهای شهر هفشجان بکر و دیدنی است، اگر به تاریخ شهر هفشجان گذری کنیم، این شهر قدمتی 9000 ساله داشته و پیشینه وقایع تاریخی این شهر جالب، شنیدنی و دیدنی است، مانند کشف آتش که برخی آن را به این مکان نسبت میدهند، از طرفی دیگر این شهر نزدیک به مرکز استان بوده و صنایع دستی مانند سنگتراشی یکی از حرفههای اصلی در این شهر بهشمار میرود، همچنین محصولات تولیدی حاصله به استانهای همجوار صادر میشود، بنابراین با توجه به علاقهای که به بومگردی داشتم، تصمیم گرفتم تا برای شناسایی این جاذبهها، اقدام به تاسیس چنین بومگردی کنم.
مدیر اقامتگاه بومگردی هزارچشمه شهر هفشجان، اضافه کرد: از طرفی دیگر آمار بیکاری در این منطقه زیاد بوده و و علاوه بر نتایج فرهنگی این کار، میتوان برای چند نفر ایجاد اشتغال کرد، راهاندازی چنین مکانهایی باعث تنفس و شادی روح خود و دیگران میشود، من این مکان را بدون وابستگی و متکی بودن به عوامل دیگر برپا کردهام و از لحاظ درآمد تاکنون راضیکننده بوده است، البته در این میان برخی از افراد از این مکان گردشگری الگوبرداری کرده و مشابه آن را به راه انداختهاند، اما چون از لحاظ درآمدی موفق نشدهاند نزد بنده گلایه میکنند، در پاسخ به این دوستان، باید بگویم که شرایط این مکان منحصر به فرد است و هرکس مطابق با شرایط و امکاناتی که دارد، باید برای انجام پروژههای بزرگ در زمینه گردشگری سرمایهگذاری کند.
قربانی یادآور شد: تا پیش از جریان ویروس کرونا اقامتگاه هزارچشمه، برای ۱۷ نفر بهصورت مستقیم و ۴۰ نفر غیر مستقیم، اشتغالزایی ایجاد کرده بود، اما با تحت تاثیر قرار گرفتن صنعت گردشگری از کرونا در حال حاضر تنها شش نفر مستقیم و تعدادی غیر مستقیم کار میکنند.
وی در خصوص تسهیلات ارائهشده توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، توضیح داد: تنها ۳۰ میلیون تومان، آن هم با دوندگی زیاد و پس از دو سال، عاید بنده شده است، تجربه چندین ساله من از کارآفرینی در حوزه گردشگری این درس را به من یاد داد که نباید وابسته به سیستمهای دولتی برای راهاندازی کسب و کار گردشگری باشیم.
این مدیر اقامتگاه بومگردی با اشاره به گسترش کار در این مجموعه، بیان کرد: تنها ۱۵ درصد از طرح اولیه یعنی اقامتگاه بومگردی در این مکان پیاده شده و دیگر فازهای پیشبینیشده شامل اقامتگاه سنتی، سفرهخانه سنتی، موزه مردمشناسی، باغ ارگانیک، دهکده سنتی و باغ گردشگری بوده که بهدلیل نبود حمایت از سوی مدیران و مسئولان استانی برای اجرا کردن دیگر پروژههای مذکور دلسرد و ناامید شدهام.
قربانی گفت: ۳۰ درصد میهمانان این اقامتگاه بومگردی در هفشجان درون استانی و مابقی از نقاط مختلف کشور هستند، البته در فصلهای مختلف میزان گردشکران تفاوت پیدا میکند، در ایام کرونا این مجموعه نیز مانند دیگر قسمتهای گردشگری با رکود زیادی مواجه شد، بهطوری که در این ایام، تنها یک توریست خارجی به این مکان سفر کرد، در حالیکه در سالهای گذشته، بهطور متوسط ۱۵ توریست از این مکان دیدن میکردند.
وی در پایان گفت: بسیاری از سالها، آمار بیکاری چهارمحال و بختیاری در صدر کشور بوده اما مدیران استانی بهجای حل مسائل، باعث فراری دادن سرمایهگذاران از استان شدهاند، اوایل شروع کار، به امید حمایت مسئولان اقدام به راهاندازی این اقامتگاه شدم، اما متوجه شدم که نه تنها کمکی از جانب آنان نمیشود، بلکه گاهی اوقات هم پیش پای کارآفرینان سنگاندازی میکنند.
سیاه چادرهای عشایری میزبان گردشگران
در ادامه علیمراد غیبی- مدیر اکوکمپ عشایری کوهرنگ با اشاره به ایده راهاندازی اکوکمپ عشایری در این شهرستان، اظهار کرد: بنده به همراه برادرم در زمینه گردشگری فعالیتهایی را طی سالیان اخیر انجام دادهایم، علاقه به مباحث طبیعتگردی ما را علاقهمند به راهاندازی اکوکمپ عشایری کرد و حدود ۱۰ سال از راهاندازی اکوکمپ عشایری میگذرد، در واقع بر اساس نیاز مسافران و گردشگران راهاندازی چنین مکانی آن هم در کنار عشایر ضروری بهنظر میرسید، زیرا مسافران بسیار علاقهمند بودند که حداقل یک شب را در کنار سیاهچادرهای عشایر بگذرانند.
وی افزود: سیستم این اکوکمپ بهصورت شبخواب و چادرنشینی بوده، یعنی برای برپایی این مکان از سیاهچادر استفاده میشود، اکوکمپ تنها در فصلهای پاییز و زمستان برپا است، زیرا عشایر در فصول سرد سال به مناطق گرم کشور کوچ میکنند.
مدیر اکوکمپ عشایری کوهرنگ با اشاره به اینکه این مکان گردشگری سازگار با طبیعت است، یادآور شد: امتیاز این مجموعه و وجه تمایز فعالیت آن، دایر بودن و قرارگیری در طبیعت، همجواری با آب، سیاهچادرهای عشایر، ارتفاعات زردکوه و آبشار است، اکوکمپ عشایری در کشور تقریبا منحصر به فرد است و ارائه خدمات در ۳۰ سیاهچادر انجام میگیرد، صرف صبحانه در چادرها انجام میشود و طبخ ناهار و شام باید به درخواست مسافران صورت بگیرد، پخت برخی از غذاها مانند کباب بختیاری در کمپ انجام میشود و مابقی در تاسیسات آشپزخانه طبخ میشود.
غیبی گفت: زمان فعالیت این مجموعه در سال، بهصورت محدود بوده و تنها شش ماه از سال به مسافران، خدمات ارائه میشود، این موضوع، یکی از ضعفهای این مجموعه بوده و باید برای رفع آن راه چاره اندیشیده شود، زیرا عمده تورهای مراجعهکننده به اکوکمپ عشایری، تورهای خارجی هستند که حداقل یک شب را در این مجموعه میگذرانند.
وی با بیان اینکه در ایام کرونا حجم مسافران کاهش یافته است، ادامه داد: میزان درآمد حاصل از اکوکمپ، در ایام کرونا بسیار کاهش یافت، تورهای خارجی تقریبا همه لغو شدند و حجم رفت و آمد تورهای داخلی نیز بهخصوص در سال گذشته بسیار کاهش یافت، بهطوری که تقریبا میزان درآمد حاصل از اکوکمپ، ۷۰ درصد کاهش داشت، باتوجه به فرصت تعطیلی روزهای کرونایی، تصمیم گرفته شد تا یکسری بازسازیها برای بهسازی مجموعه گردشگری اکوکمپ کوهرنگ انجام شود.
وی در خصوص تسهیلات ارائهشده از سوی سازمان میراث فرهنگی، اظهار کرد: برای برپایی این مجموعه از وام زیاد استفاده نشد و در مجموع و در طی این سالها، حدود ۵۰ میلیون تومان وام از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دریافت شد، این مجموعه گردشگری با ظرفیت ۲۰ نفر آغاز بهکار کرد و در حال حاضر ظرفیت پذیرش مهمان به ۱۲۰ نفر رسیده است، مراجعهکنندگان خوشبختانه زیاد هستند برای گسترش کار نیازمند سرمایهگذار هستیم و طرحهای خوبی برای پیشرفت کار در دست اقدام است و تنها نمیتوان با فکر به پیشرفت رسید، اگر مسئولان استانی قصد توسعه گردشگری را دارند، باید فرصتها را برای ورود سرمایهگذاران به استان، فراهم کنند زیرا افراد کارآفرین خود به تنهایی از عهده هزینهها بر نمیآیند.
نظرتان را درباره این مطلب بنویسید !
ارسال دیدگاه