BAMDADZAGROSONLINE.IR
کد خبر : 465246
دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ ، 16:34

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خوزستان با تاکید بر نقش محوری خوزستان در اقتصاد کشور، از ظرفیت‌ها برنامه‌های در دست اجرا برای رفع چالش‌های موجود استان خبر داد.

به گزارش بامداد زاگرس آنلاین و به نقل از ایرنا : استان خوزستان با برخورداری از منابع غنی نفت و گاز، یکی‌ از قطب‌های اقتصادی ایران به‌ شمار می‌آید؛ این استان با دارا بودن ظرفیت‌های بالای صنعتی، کشاورزی و پتروشیمی، جایگاه ویژه‌ای در تحقق اهداف توسعه‌ اقتصادی ایران دارد اما خوزستان با چالش‌هایی همچون مشکلات زیست‌محیطی و مسائل اجتماعی مواجه است که برای رسیدن به توسعه‌ پایدار، نیازمند برنامه‌ریزی‌های دقیق و هماهنگی بین بخش‌های مختلف دولتی و خصوصی است.

منابع نفت و گازی موجود در استان، علاوه‌ بر تامین بخش عمده‌ای از بودجه‌ی کشور، زمینه‌ اشتغال برای ده‌ها هزار نفر را فراهم کرده است.

همچنین وجود رودخانه‌های پرآب مانند کارون، دز، کرخه و جراحی این استان را به یکی‌ از مناطق مستعد کشاورزی در ایران تبدیل کرده است.

در ادامه مهرداد نیکو رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خوزستان در گفت و گو با ایرنا از ظرفیت‌های بی‌نظیر و برنامه‌های تحولی استان می‌گوید:

 

ایرنا: به عنوان سوال اول بفرمایید خوزستان چه جایگاهی در اقتصاد ملی ایران دارد؟

نیکو گفت: خوزستان قلب تپنده اقتصاد ایران است، با وجود اینکه تنها چهار درصد مساحت کشور را تشکیل می‌دهد، اما سهم ۱۵ درصدی از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است. این استان با پنج میلیون نفر جمعیت در ۸۷ شهر و چهار هزار روستا، موتور محرک صنعت و کشاورزی کشور محسوب می‌شود.

این جایگاه برتر ناشی از چه ظرفیت‌هایی است؟

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خوزستان تصریح کرد: خوزستان یک مجموعه کامل از مزیت‌های اقتصادی است به عنوان مثال در بخش انرژی، ۷۰ درصد نفت، ۱۶ درصد گاز و ۳۰ درصد محصولات پتروشیمی کشور با وجود ۲۲ مجتمع پتروشیمی و ۵۱ شهرک صنعتی، در این استان تولید می شود.

وی اظهار کرد: همچنین در بخش کشاورزی، ۱۲ درصد اراضی آبی کشور با رتبه‌های اول و دوم در تولید گندم، خرما و محصولات شیلاتی به خوزستان تعلق دارد. این استان دارای هشت بندر مهم بوده که ۲۰ درصد صادرات و ۸۰ درصد واردات کشاورزی کشور را مدیریت می‌کنند.

نیکو افزود: در بحث انرژی، ۲۳ نیروگاه با ظرفیت ۱۴ هزار مگاوات و در بخش گردشگری نیز سه اثر جهانی و چهار اثر ملی ثبت شده در استان خوزستان وجود دارد.

با این همه ظرفیت، چرا خوزستان با چالش‌های جدی مواجه است؟

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خوزستان تصریح کرد: این دقیقا پارادوکس توسعه خوزستان است. از یک سو نرخ بیکاری ما بین رتبه‌های دوم تا پنجم کشور در نوسان است و از سوی دیگر ۳۲ درصد هدررفت فیزیکی آب داریم و فقط ۵۸ درصد جمعیت تحت پوشش فاضلاب هستند که از این مقدار تنها ۱۵ درصد تصفیه می‌شود همچنین با ۳۵۰ هزار هکتار کانون ریزگرد مواجه بوده و ۱۶ درصد مساحت شهرهای‌مان بافت ناکارآمد دارد.

علت این تناقض چیست؟

وی گفت: تمرکز بر اقتصاد تک‌محصولی(نفت)، عدم تناسب سرمایه‌گذاری‌ها با ظرفیت‌های واقعی، چالش‌های محیط زیستی ناشی از توسعه نامتوازن و نیاز به بازنگری در الگوی مدیریت منابع آب از مهمترین عوامل کلیدی این تناقض است.

 

در سال گذشته چه اقدامات عمده‌ای در جهت توسعه استان انجام شده است؟

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خوزستان بیان کرد: سال ۱۴۰۳ نقطه عطفی برای استان بود:؛ ایجاد ۷۰ هزار شغل جدید با پوشش بیمه‌ای، ارتقا رتبه فضای کسب‌وکار از ۱۵ به سه، جذب ۱۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات بانکی(۶۰ درصد به مناطق محروم)، اجرای پروژه‌های استراتژیک مانند نمک‌زدایی از نفت و طرح‌های فولادی و مهمتر از همه سفر ریاست جمهوری با ۵۸ مصوبه و ۲۹۶ هزار و ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار از مهمترین اقدامات انجام شده در سال گذشته بود.

مهمترین مصوبات سفر ریاست جمهوری به خوزستان چه بود؟

نیکو خاطرنشان کرد: طرح آبرسانی غدیر برای اهواز، آبادان، خرمشهر و شادگان، طرح آبرسانی فدک برای شمال استان، طرح آبرسانی کوثر برای جنوب استان، شبکه فاضلاب اهواز، بندر امام و خرمشهر، جاده‌های استراتژیک مانند اهواز-خرمشهر، پل‌های عنافچه و خسرج کرخه و احداث خانه کشتی ایذه و اندیمشک از مهمترین مصوبات این سفر بود.

برای سال ۱۴۰۴ چه برنامه‌هایی دارید؟

وی گفت: تشکیل ستاد توسعه خوزستان با محوریت سازمان برنامه و بودجه، طرح توسعه اروند با پنج هزار میلیارد ریال اعتبار مصوب، فاز دوم منطقه ویژه پتروشیمی بین ماهشهر و هندیجان، توسعه بندر امام خمینی (ره) با افزایش ۱۰ میلیون تنی ظرفیت، مجتمع پرورش ماهی هندیجان به عنوان بزرگترین طرح شیلاتی و پروژه‌های بهداشتی-آموزشی مانند بیمارستان امیدیه و دانشکده داروسازی از جمله برنامه های استان در سال جاری است.

 

چالش آب را چگونه مدیریت می‌کنید؟

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خوزستان تصریح کرد: موضوع آب اولویت اول به شمار می‌رود؛ به گونه‌ای که کاهش هدررفت آب از ۳۲ درصد به زیر ۲۰ درصد تا سال ۱۴۰۵، توسعه شبکه‌های فاضلاب و تصفیه‌خانه‌ها، اجرای طرح‌های آبرسانی به ویژه در مناطق محروم و مدیریت هوشمند منابع آبی نیز در برنامه است.

آیا این برنامه‌ها می‌تواند خوزستان را به جایگاه واقعی‌اش برساند؟

نیکو بیان کرد: ما با یک نقشه راه جامع از مزیت انرژی برای توسعه صنایع پایین‌دستی استفاده می‌کنیم همچنین کشاورزی را به سمت ارزش افزوده بالا هدایت کرده و بنادر را به کانون تجارت منطقه‌ای تبدیل می‌کنیم. مهمتر از همه، با حل چالش‌های محیط زیستی، کیفیت زندگی را ارتقا می‌دهیم.

وی خاطر نشان کرد: خوزستان امروز در آستانه یک تحول بزرگ قرار دارد. با همکاری دولت و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، می‌توانیم این استان را به الگوی توسعه متوازن ملی تبدیل کنیم. ما هم‌اکنون در مسیر درستی قرار داریم و نتایج آن در سال‌های آینده آشکار خواهد شد.

نظرتان را درباره این مطلب بنویسید !

ارسال دیدگاه
ارسال نظر
captcha
آخرین اخبار
چرا تابلوی هنرمند ایذه‌ای از بین رفت؟

چرا تابلوی هنرمند ایذه‌ای از بین رفت؟

به گفته رجبی‌زاده این اثر در 8 ماه گذشته ...
فرصت از دست رفته! یا فرصت طلایی خوزستان!!!

فرصت از دست رفته! یا فرصت طلایی خوزستان!!!

استان خوزستان به دلایل مختلف اقتصادی، سیاسی ...
استان خوزستان ،  استاندار بومی و کاردان می خواهد

استان خوزستان ، استاندار بومی و کاردان می خواهد

دکتر حاجتی با سال‌ها حضور بعنوان معاون استاندار ...
انجام کار فرهنگی ، توجیه اقتصادی نمی خواهد!

انجام کار فرهنگی ، توجیه اقتصادی نمی خواهد!

مشکلات که متاسفانه زیادهست به شاعر اسلامی ...